Wednesday, January 29, 2014

Merawat Jerawat dengan supplement semulajadi Shaklee

Supplement Shaklee yang sesuai untuk merawat masalah jerawat :


B-COMPLEX -  1 tablet sehari

-mempertingkatkan sistem pertahanan badan
-melindungi kulit dari sinaran UV (haba yang dihasilkan oleh matahari boleh menyebabkan kulit anda berpeluh dan berminyak sekaligus menyumbatkan liang roma)
-melancarkan peredaran darah (satu faktor wajah nampak muda kerana perjalanan darah yang lancar)
-vitamin anti-stress dan penenang (tahap stress yang tinggi mampu memberi kesan ke atas jerawat dan boleh menyebabkan radang jerawat yang teruk)
-mengurangkan kedutan dan membaiki struktur kulit
-membaik pulih sel dan tisu yang telah rosak


VITAMIN C- 1 tablet sehari

-vitamin antioksidan yang melindungi kulit dari radikal bebas yang menyebabkan masalah kulit kering, berjerawat, melawan kanser, membuang bahan2 kimia berbahaya dari tubuh
-merangsang dan mengasilkan kolagen dalam badan
-melambatkan proses penuaan (kedutan dan garisan halus)
-menyekat pembentukan pigmentasi, penyebab utama jeragat
-mencerahkan kulit jika mengambil vitamin C setiap hari



VITAMIN E -  1 capsul sehari & juga boleh dibuat masker

-membantu mengurangkan kesan parut dan jerawat di muka dan kulit
-membantu melambatkan proses penuaan
-membantu mencegah pigmentasi, penyebab utama jeragat
-vitamin antioksidan (melindungi kulit dari radikal bebas seperti bakteria penyebab utama kulit jerawat, kusam, kering)


ALFALFA COMPLEX - 3 hingga 6 tablet sehari

-bertindak sebagai detoks semulajadi (membuang segala toksin dari badan)
-meneutralkan asid dalam badan
*pemakanan harian memberi kesan langsung terhadap insulin dalam badan (insulin adalah hormon terpenting manusia dan boleh mempengaruhi hormon-hormon lain di dalam tubuh termasuk hormon androgen yang turut menjadi penyebab pertumbuhan jerawat pada kulit muka, belakang dan leher)



Energizing Soy Protien ESP - 1 hingga 3 scoop/sudu sehari 

-dihasilkan dari kacang soya non-GMO yang berprotin tinggi
-membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang telah rosak diganti dengan sel yang baru
-membantu mengurangkan kesan parut dan jeragat
-menganjalkan dan menegangkan kulit
-membantu menyembuh luka dengan cepat
-membantu penyerapan vitamin dengan lebih optimum


GLA COMPLEX- 1 hingga 3 capsul sehari

-membantu menstabilkan hormon (golongan remaja & peringkat awal dewasa kerap mengalami masalah jerawat)
-vitamin antioksidan (membantu melindungi kulit dari serangan radikal bebas & bakteria penyebab utama jerawat)
-memperlahankan penuaan dan memperbaiki gejala menopouse
-menjadikan kulit berseri dan sihat


OMEGAGUARD- 1 hingga 3 capsul sehari

-minyak ikan terbaik di dunia
-mengandungi asid lemak omega-3 yang lengkap dengan dengan rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega-3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA, HPA, ETA, SDA, dan DPA.
-pengambilan asid lemak Omega 3 berkesan untuk mengurangkan dan mengawal radang pada kulit.
-kulit menjadi licin, kemerah-merahan, flawless.
-Omega-3 juga membantu mengawal keseimbangan hormon (hormon androgen menyebabkan kelenjar sebaceous mengembang dan mengeluarkan lebih banyak sebum – penyebab masalah jerawat).


ZINC COMPLEX - 1 hingga 4 tablet sebelum sarapan atau ketika perut kosong
-disarankan untuk masalah kulit muka yang ada luka-luka akibat jerawat
-mempercepatkan pemulihan luka dalaman dan luaran
- membantu dalam pembentukan protin dan kolagen untuk pertumbuhan dan perkembangan kulit, kuku dan juga organ.
-membantu meningkatkan sistem imun
-kajian telah menunjukkan pengambilan zink sebanyak 3-4 tablet berkesan untuk memperbaiki radang kulit seperti jerawat atau akne.


* cadangan pengambilan ada fleksibel.. bergantung kepada keperluan tubuh masing-masing.



 =============================================================

 Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, pembelian dan konsultasi percuma.

Harga mampu milik. Sama-sama kita berkongsi kebaikan dan kesihatan.

Nurzhiana Mohd Yunus | ID 1085116 | 0135707812 | FB : Vitamin Cantek Sihat






















Monday, January 27, 2014

Ketahui Masalah Kesuburan Wanita

Assalamualaikum.
Entri ringkas malam ni, jom kita tengok contoh-contoh masalah kesuburan yang dialami oleh kaum wanita: [moga2 kita dijauhkan dari semua ni. amin.]

1. Fibroid


2. Cyst


3. Tiup Fallopian Tersumbat 


4. Endemetriosis 




5. PCOS (Polycystic Ovary syndrome) 


6. Adenomyosis 


7. Kanser Ovari 


8. Telur tidak matang 

9. Period tidak teratur

10. Obesiti

11. Lanjut usia

kredit: FB Dr. Hamid Arshat

* kecutkan CYST dengan GLA Complex Shaklee lihat sini.




 ===================================================================

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, pembelian dan konsultasi percuma.

Harga mampu milik. Sama-sama kita berkongsi kebaikan dan kesihatan.

Nurzhiana Mohd Yunus | ID 1085116 | 0135707812 | FB : Vitamin Cantek Sihat


 








14 TIPS BEBAS JERAWAT

ASSALAMUALAIKUM


1- Pastikan anda mendapat zat ZINC yang secukupnya
Zinc perlu untuk menolong perbaiki sel rosak, memulihkan luka, mengurang/mengawal jerawat & membantu bahagian badan yg lain. Keperluan zinc yang cukup can make your skin glow! Makanan yang telah diproses seperti Hot dog, burger, frozen food & fast food mengandungi kandungan zincyang sangat rendah.

2- Jangan picit jerawat. 
Memicit jerawat hanya akan menyebabkan jerawat bertambah teruk dan boleh meninggalkan parut kekal.

3- Pastikan kulit mendapat lembapan yg secukupnya.
Sapu moisturiser pada kulit sejurus selepas membersihkan muka atau selepas mandi, sewaktu kulit masih lembap untuk 'mengunci' lembapan pada kulit. Anda hanya ada beberapa minit sebelum kulit merwapkan air utk menyejukkan dirinya. Mosituriser yang disapu diatas kulit kering tdk dapat 'mengunci' lembapan didalam kulit dengan berkesan.

4- Jangan makan French Fries!
Diet yang mengandungi kandungan lemak dan kabohidrat tinggi boleh memberi kesan buruk pada pengawalan dan pemulihan jerawat. Ia juga mempercepatkan proses penuaan badan dan kulit. Lebihkan makan ikan, tofu & bijirin.

5- Elakkan air panas/steam pada kulit. 
Ia bukan sahaja merosakkan lapisan minyak perlindungan semulajadi pada kulit malah menyebabkan 'mild burn'. Hasilnya, kulit boleh menjadi kering & sensitif. Air panas dan steam juga mengakibatkan salur darah kulit mengembang utk mengeluarkan haba & menjadikan kulit merah. So stay away from steaming your face.

6- Pastikan anda membersihkan all traces of makeup sebelum anda tidur.
Gunakan Makeup remover yang lembut, seperti Milk Cleanser , untuk keluarkan makeup dan bersihkan kulit anda. Sesetengah make up mempunyai sejenis molekul gula yg menggalakkan pertumbuhan yis. Makeup that includes compact powder and foundation juga membuat pori tersumbat, radang bila terdedah pada cahaya matahari & juga kulit kering. Pastikan juga anda membersihkan maskara sepenuhnya. Jika tidak ia boleh menyebabkan radang sekeliling mata dan juga 'milia' (bintik lemak putih).

7- Elakkan dari mengambil makanan/minuman berasaskan tenusu!
Yes, even that milk in your Latte.... Susu, walaupun yang Organik, mengandungi natural hormon dari lembu yg boleh menggalakkan pengeluaran sebum(minyak) dari liang dan kelenjar sebum. Perhatikan juga hasil tenusu yg tersembunyi didlm salad dressing, protein bars & shakes. Jika perlu susu, pilih skim milk. Hormon terkumpul didalam lemak, so avoid it!

8- Gunakan produk anda mengikut turutan yg betul.
Produk yg mengandungi bahan aktif perlu didahulukan utk memberi kesan maksima pada kulit. Yang 'water-soluble'/ yang cair (contoh: serum) perlu didahulukan dari yang pekat ( Cth: Cream-based). Untuk waktu siang, sunblock is always the last one.

9- Smartphone
Smartphone anda adalah salah satu pengangkutan utk bacteria/virus sampai ke muka anda terutama pipi dan rahang, mengakibatkan jerawat ! Touchscreen telefon penuh dgn kuman & berkongsi telefon adalah satu cara berkesan utk sebarkan kuman. Sesekali, Gunakan antibacterial wipe pada smartphone anda & cuba jgn sentuhkan touchscreen pada kulit anda. So, kurangkan2 bergayut ye...

10- Tidur MALAM yang cukup.
Notice that MALAM ditekankan kerana jika tidur malam 2-3 jam dan digantikan dengan tidur pagi selepas subuh sehingga tengahari, it does not count. Ianya mestilah tidur malam. Itulah masanya badan memulihkan kulit. Jadi pastikan anda mendapat sekurang2nya 6 jam tidur malam.

11- Mula gunakan serum. 
Serum lebih concentrated. Jadi anda tidak perlu menggunakan dengan banyak. Cume 2-3 drop untuk seluruh muka. Gunakan serum yang mengandungi Antioksidan seperti Vit C & A. Juga yang mengandungi pentapeptides untuk menggalakkkan kolagen.

12- Stress boleh sebabkan jerawat.
Salah satu cara mengurangkan stress is to Be Happy. Bagaimana untuk happy? kajian Psikologi menunjukkan, 'We Became How We Act'. And i would like to add- '. We Attract How We Act'. Jika kita sentiasa tampil happy and mudah senyum, we will attract the same kind of nice people. Tp hati2 ya. Jika kita berlagak sombong, kita juga akan mengundang orang yg sombong. Jika kita sentiasa negatif dan depress, again, we will attract the same kind of people. Sebab org yg positif akan menjauhkan diri dari mereka yg negatif. So Smile and Be Nice!

13- Pilih Produk yang Sesuai! 
Produk yang berupaya untuk meratakan tona kulit, mengawal jerawat, mengurangkan kedut halus, dan mengurangkan jeragat.

14- Jerawat akibat perubahan hormon.
Mereka di dalam lingkungan umur 20-40an juga terlibat. Hormon (Progesterone & testesterone) yang meningkat bila mendekati waktu haid boleh menyebabkan jerawat disekitar mulut, hidung dan rahang. Jerawat diumur begini lebih kepada jenis radang dan bernanah. Ia memerlukan rawatan yg lebih khusus dari klinik dan munkin produk 'over-the-counter' tidak mencukupi.

Kredit : Dr. Hasseenah

Friday, January 24, 2014

Petua Pemakanan Yang Sihat Semasa Hamil



Assalamualaikum.


Ibu-ibu yang sedang mengandung sangat2 penting dan perlu menjaga pemakanan seharian mereka untuk kesihatan diri dan juga bayi dalam kandungan. Siapa yang tak nak kan dapa anak yang sihat dan comel2 masa lahir nanti. Betul tak?

1. Makan pelbagai jenis makanan dan jangan hanya banyak makan karbohidrat sahaja jika terasa lapar. Anda tidak digalakkan terlalu banyak makan makanan proses seperti kek, roti putih, biskut, mee segera, kuih-muih, mee, mee hoon, jajan, kerepek dan sebagainya kerana ianya tidak mengandungi zat-zat yang secukupnya. Makanlah nasi dengan sayur atau ulam dan lauk seperti telur, ikan, ayam atau daging.

2. Makanlah sayuran jenis berdaun hijau seperti bayam, kangkung, sawi dan sebaginya patut dimakan selalu untuk mencegah masalah sembelit disamping membantu mendapatkan zat besi yang ama penting untuk ibu mengandung. Sayuran berdaun hijau mengandungi zat asid folik dan zat besi yang penting untuk proses membina sel-sel darah merah dan mengelakkan masalah anaemia atau kekurangan hemoglobin darah. Kekacang seperti kacang kuda, kacang hitam, kacang merah juga mengandungi zat ini. Zat asid folik juga boleh mencegah masalah kecacatan tulang belakang atau spina bifida pada bayi.

3. Makanlah makanan yang kaya dengan serat seperti roti gandum penuh, oat, beras perang, sayur-sayuran, buah-buahan untuk mengelakkan kegemukan melampau dan juga melawaskan buang air besar.

4. Anda juga digalakkan mengambil susu atau apa-apa produk tenusu seperti dadih, yogurt atau sebagainya untuk membekalkan zat kalsium yang diperlukan untuk pertumbuhan tulang bayi dalam kandungan. Susu juga mengandungi protein yang baik. Kadar RDA untuk kalsium sehari adalah 1000mg hingga 1300mg untuk ibu-ibu mengandung dan yang menyusukan anak. Sumber kalsium yang lain adalah keju, sayuran berdaun hijau, brokoli, bayam, makanan laut, ikan bilis dan kekacang. Pengambilan vitamin D juga amat penting untuk memastikan kalsium yang diambil diserap sepenuhnya. Vitamin D boleh didapati dengan mendedahkan kulit pada cahaya matahari setiap pagi dan juga melalui suplemen atau makanan yang ditambah dengan vitamin D seperti susu, telur dan ikan.

5. Makanlah banyak buah-buahan pelbagai jenis seperti buah mangga, betik, jambu, pisang, tembikai, epal, limau, oren, tembikai susu, pear, anggur, buah naga dan pelbagai jenis buah lagi mengikut kesukaan anda. Buah-buahan amat kaya dengan semua jenis vitamin seperti vitamin C, B kompleks, mineral seperti magnesium,zink, kalium dan sebagainya. Keperluan Vitamin C bertambah semasa mengandung untuk keperluan ibu dan bayi dalam kandungan. Makan buah-buahan kering seperti kismis, kurma, buah tin, apricot dan lain-lain juga digalakkan. Buah kurma adalah amat baik untuk ibu mengandung dan digalakkan diambil dengan susu.

6. Pemakanan yang tinggi dengan zat Vitamin A seperti lobak merah, keledek, labu, bayam, apricot, mangga, betik dan sebagainya juga amat penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan yang sihat.

7. Ibu-ibu mengandung juga digalakkan mengambil supplemen mutivitamin, vitamin C, vitamin E, Omega 3 sebagai zat makanan tambahan semasa mengandung untuk memenuhi keperluan zat-zat surih yang kekurangan dalam pemakanan seharian. Tetapi pemakanan sihat setiap hari adalah amat penting dijaga dan diteruskan walaupun anda mengambil pil-pil suplemen.
kredit : Dr. Norman

Banyak makanan yang perlu diambil semasa hamil atau mengandung ini. Perasan tak kenapa saya warnakan tulisan dengan warna merah di atas, sebab ada jugak fungsi yang sama dalam supplement Shaklee tau. Nak tahu?

Jom baca dan tengok! ^_^



B-COMPLEX SHAKLEE

- lengkap dengan 8 jenis vitamin B, boitin, pantothenic asid dan asid folik.
- asid folik ini dicipta secara semula jadi oleh para saintis Shaklee dan ia merupakan yang pertama di dunia kerana kadar keboleh serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti.
-asid folik membantu sel-sel pada tubuh membesar dengan baik, membentuk sel darah merah dan mencegah kecacatan pada janin.
- menukar makanan kepada tenaga.

ESP ENERGIZING SOY PRITIEN SHAKLEE

-ESP merupakan sumber protien soya yang terbaik dan berkualiti.
-ESP lengkap dengan 9 asid amino penting, 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral yang sangat diperlukan oleh tubuh dan indeks glisemik rendah (22).
- Protin penting untuk pertumbuhan yang sihat dan baik serta membantu membekalkan asid amino untuk memastikan pembentukan otot dan organ bayi dalam kandungan.

OMEGAGUARD SHAKLEE

- OmegaGuard lengkap dengan rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega-3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA, HPA, ETA, SDA, dan DPA.
- DHA dan EPA dalam OmegaGuard mempunyai kepekatan yang tinggi.
- DHA dan EPA membantu pertumbuhan dan perkembangan otak bayi dalam kandungan.

OSTEMATRIX SHAKLEE

- lengkap dengan kalsium, magnesium dan vitamin D.
- kalsium penting untuk si ibu dan juga membantu pertumbuhan bayi.
- magnesium pula membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan membantu menguatkannya.
- vitamin D pula amat penting untuk merangsang penyerapan kalsium sepenuhnya.

VITA-C PLUS SHAKLEE

-1 biji vitamin C Shaklee sama dengan 7 biji setengah buah oren.
-dihasilkan daripada ekstrak jagung (sumber utama vitamin C).
-vitamin C mempunyai komponen sama seperti buah citrus .
- Vitamin C berperanan melindungi sel-sel penting dalam proses pembinaan kolagen untuk membina dan menguatkan tisu dalam badan, pertumbuhan gigi dan gusi yang sihat untuk ibu dan juga bayi dalam kandungan.
- vitamin C juga membantu meningkatkan sistem imun tubuh.

VITA-LEA IRON FORMULA SHAKLEE

- Vita-Lea ialah multivitamin dan mineral yang lengkap termasuk vitamin A, B, C, E, D, kalsium, fosforus, iodin, zat besi, magnesium, kopper dan zink.
- Vita-Lea kaya dengan iron (zat besi) yang sangat diperlukan oleh ibu hamil dan ia tak dapat dipenuhi sepenuhnya melalui diet harian.
- zat besi adalah komponen utama dalam hemoglobin dan membantu pembentukan sel darah merah.
- kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia dan ia berbahaya kepada ibu dan anak.



ermm.. dan baca kan.. dah tau la kan sebab Shaklee menawarkan supplement2 yang tertentu untuk ibu hamil kan.. bukan saja2 tau nak suruh amek supplement ni.. dia ada fungsi dan sebab tertentu. tapi kena ingat jugak makan makanan yang sihat selain ambil supplement ^^






 ====================================================

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, pembelian dan konsultasi percuma.

Nurzhiana Mohd Yunus | ID 1085116 | 0135707812 | FB : Vitamin Cantek Sihat 

Harga mampu milik. Sama-sama kita berkongsi kebaikan dan kesihatan.

Sihat dan Cantik bersama Shaklee.





Thursday, January 23, 2014

Cinch Shake Mix Shaklee terbaik untuk diet anda

Tahukah anda ??

Kebanyakan diet anda berjaya tapi berat badan senang naik dan bertambah berat. Kenapa?

Semasa proses diet, anda bukan sahaja kehilangan lemak tapi juga kehilangan otot. Bila kehilangan otot, badan akan hilang keupayaan membakar lemak dan seterusnya merendahkan kadar metabolisme.

Otot = Metabolisme 

Oleh itu, Shaklee dengan berbekalkan pengalaman lebih 50 tahun dalam bidang nutrisi memperkenalkan Cinch untuk menjadikan proses diet lebih mudah dan selamat.




Cinch Shaklee diperkasa dengan Leucine iaitu otot yang membantu membina asid amino yang hanya terdapat di dalam protin tertentu. Leucine telah menunjukkan keupayaan mengekalkan 100% jisim otot tanpa lemak (lean muscle mass). Campuran leucine di dalam Cinch Shaklee membantu memecahkan kitaran diet dengan kehilangan lemak, berat, inci badan dan otot dapat dikekalkan.


Kelebihan Cinch Shake Mix Shaklee :


✔Boleh diambil pada waktu pagi, tea break atau semasa minum petang.

✔Rasanya lazat dengan 3 jenis perisa, Coklat, Cafe Latte dan Vanilla.

✔Mengandungi Cinch Pro iaitu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leucine.

✔Leucine membantu memelihara otot semasa pengurangan berat badan.

✔Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian.

✔Nilai indeks glisemik rendah, 22 sangat bagus untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga.

✔Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 jenis vitamin dan mineral yang penting.

✔Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan

✔Soya bukan GMO









Keberkesanan Cinch Shake Mix :

✔Memberikan rasa kenyang yang lebih lama.

✔Boleh mengambil karbohidrat seperti nasi dan etc tetapi dalam kadar yang sedikit.

✔Memberi tenaga berpanjangan, jadi tak cepat penat atau letih walaupun melakukan pelbagai aktiviti sepanjang hari.

✔Membantu meningkatkan metabolisme badan (Cinch kaya dengan protien untuk bina balik otot, metabolisme tinggi).

✔Memelihara otot untuk mengelak berat badan naik semula lebih cepat apabila sudah kurus.

✔Membuang lemak-lemak berlebihan dan mengurangkan inci pada badan.



Apa kata mereka lepas consume CINCH SHAKE SHAKLEE?












Berita baik ada PROMO CINH SHAKE MIX (Chocolate & Latte) pada bulan APRIL ini !! Jom grab sekarang pada HARGA PROMOSI !!





Jika ada sebarang pertanyaan boleh menghubungi saya untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut berkenaan produk SHAKLEE dan setiap pembelian bakal mendapat HARGA ISTIMEWA..


Nurzhiana Mohd Yunus

Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

sms/whatsapp: 0135707812

FB Page: Ziana Beauty Shoppe

Merawat Masalah Jerawat dari dalam



Saya copy balik artikel tentang merawat masalah jerawat ini dari blog Dr. Haseenah di sini. Jom kita baca balik dan komen saya yang tulisan warna merah ok. ^_^ 


Bagi mengatasi masalah jerawat dari dalam, penghidap penyakit jerawat harus mengamalkan beberapa garis panduan yang boleh membantu mengurangkan radang kulit, penghasilan sebum atau minyak berlebihan di kulit muka serta meningkatkan lagi kebolehan kulit muka memperbaiki sel-sel kulit muka dengan pantas.


Cara terbaik untuk merawat masalah jerawat dari dalam adalah dengan:

1. Mengawal kandungan glukosa dalam badan


Tindakan mengawal kadar kemasukan glukosa dalam badan adalah satu langkah yang penting dalam merawat masalah jerawat dari dalam. Kandungan glukosa akan menyebabkan pengeluaran insulin yang boleh mengakibatkan berlakunya pertumbuhan jerawat pada kulit kita jika berlebihan. Contoh makanan tinggi glukosa adalah emping bijirin sarapan bergula dimakan dengan susu, air gas, jus buahan dengan gula tambahan, kek, roti dan banyak lagi.


2. Mengurangkan pengambilan iodin

Iodin adalah satu suplimen penting dalam badan yang berfungsi untuk mengekalkan kecergasan serta mengimbangkan berat badan, tetapi jika terlebih pengambilannya, iodin boleh menyebabkan liang kulit muka yang tersumbat membengkak menjadi jerawat. Untuk mengurangkan iodin dalam badan, anda boleh ambil pil garam air laut asli dan elak dari memakan udang dan makanan laut. Ramai yang tak sedar bahawa iodin terkandung dalam garam yang digunakan untuk menambah perisa cip kentang (potato chips) yang kita makan.

Hmm..baru tau potato chips ni ada iodin (garam) digunakan. Dulu suka sangat makan potato chips ni.. korang pun suka potato chips kan. So lepas bace ni start dari sekarang kurangkan atau jika boleh jangan makan langsung lagi baik. hihi



3. Mengambil suplimen seperti Multivitamin, Mineral dan minyak ikan yang mengandungi Omega 3

Kebanyakan masyarakat di negara kita kurang kesedaran tentang kepentingan pengambilan suplimen-suplimen seperti Multivitamin A, D, E, C, B dan lain-lain vitamin, selain pengambilan mineral seperti magnesium, Zink, Selenium dan mineral-mineral yang lain. Multivitamin dan mineral berfungsi untuk memberikan zat-zat yang diperlukan oleh sel-sel kulit memperbaiki kerosakan yang terjadi.
 
Saya setuju sangat yang ni. Supplemen sangat penting kepada tubuh kita sebab dalam pemakanan harian kita tak semua ada kandungan vitamin dan mineral yang cukup dan seimbang. Multivitamin dan mineral ni sangat penting kepada tubuh kita (saya copy balik ayat Dr yer) “ untuk memberikan zat-zat yang diperlukan oleh sel-sel kulit memperbaiki kerosakan yang terjadi.”


Untuk pengetahuan anda, Multivitamin akan berkerjasama dengan mineral untuk memberi kesan pembaikpulihan yang optimum ke atas kulit anda. Anda juga perlu menambah pengambilan asid lemak Omega 3 kerana ia berkesan untuk mengurangkan dan mengawal radang pada kulit.

Ya, betul kata Doc tu, asid lemak omega-3 memang “berkesan untuk mengurangkan dan mengawal radang pada kulit”. Bukan itu jer, omega 3 juga harus di ambil tiap2 hari tau. Sumber omega 3 boleh didapati dari ikan segar yang paling mudah. Tak suka makan ikan? Hmm..pelik.. tapi tak per.. boleh try amek supplemen, contoh OmegaGuard Shaklee. Kenapa OmegaGuard Shaklee? Lihat di sini. Omega 3 juga sangat2 bagus untuk kanak-kanak tau, sebab omega 3 terdapat DHA dan EPA. Mesti selalu dengar DHA, EPA ni kan.. dalam tv tue, iklan susu untuk kanak-kanak kan ada.. EPA dan DHA ni bagus untuk perkembangan otak anak-anak tau. 


4. Anda juga dinasihatkan untuk mengelakkan diri dari mengambil makanan dan minuman seperti ayam, daging, hasil tenusu, makanan ringan serta minuman berkarbonat kerana ianya akan menyebabkan jerawat anda lebih jelas dan mengalami inflamasi.

Yup..betul tu. Tapi peliknya kita suka makankan. lagi2 makanan ringan dan minuman berkarbonat. Ada jugak yang sampai ketagih..hmm..tak baik tau untuk kesihatan..ye sekarang memang tak nampak kesannya kan..

Kesimpulannya, apa yang saya dapati, pemakanan yang sihat dan seimbang sangat penting bukan untuk merawat jerawat jer tapi untuk kesejahteraan kesihatan kita dalam jangka panjang jugak. 

Apa yang saya tulis ni semua sekadar untuk berkongsi dari apa yang saya baca. 


Saya sihat. Anda sihat. Semua sihat. Hidup sejahtera. Bebas penyakit.


Wallahua’lam..






Ostematrix Shaklee sumber kalsium terbaik untuk tulang

Perbezaan Ostematrix Shaklee

Gabungan formula unik dari mineral semula jadi dan garam mineral dari Laut Mati yang mengandungi kalsium, magnesium, fosforus, vitamin D, zinc, kuprum, magnesium dan boron. Kesemua nutrien ini perlu diambil bersama untuk diserap oleh tubuh dan menghalang endapan pada sesetengah moneral. Menurut kajian, supplement kalsium berupaya meningkatkan kemampatan tulang wanita yang telah berumur.

Manfaat Ostematrix

1. Menguatkan tulang ~ menghalang osteoporosis, kuatkan kuku, kerangka, gigi dan sistem saraf. rawat tulang retak, eczema, kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah utk memekat

2. Membaiki masalah kejang dan kebas ~ pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur dapat memperbaiki kebas, kejang, sakit sendi dan artritis.

3. Meringankan stress ~ mengimbangi tekanan darah, pelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur yg selesa, membaiki jantung berdebar, gementar dan stress, membaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.

4. Membaiki masalah haid ~ pengambilan 1000mg kalsium serentak dgn magnesium dpt meringankan sakit ketika haid dan membantu membuang air kecil.

5. Mengimbangi PH tubuh dengan berkesan dan menghalang obesiti ketika tua.

6. Vitamin D ~ mampu membaiki penyakit rickets, meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus utk meninggikan ketumpatan tulang, kuatkan kerangka, baiki penyakit periodontal.

7. Magnesium ~ ion positif kedua terpenting dalam tubuh. Menggalakkan komposisi tulang dan rawan, membantu sistem saraf, aktifkan enzim tubuh untuk menghasilkan tenaga, pengecutan saraf dan otot, menstabilkan denyutan tidak sekata pesakit jantung, memudahkan rembesan keluar sisa dari perut dan usus, menghalang endapan kalsium, ia larut dan mengurangkan formasi batu karang atau hempedu.

8. Boron, Kuprum, Mangan dan Zink ~ pelihara metabolisma kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang dan rawan dan halang atritis.


Ostematrix membekalkan : 



1 biji Ostematrix = 1 gelas susu tinggi kalsium = 80 biji badam
1000mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi.
400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya.
400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium.


Secara ringkasnya Ostematrix ini :

✔ Membantu dalam pembentukan tulang dan gigi yang sihat.
✔ Mengelakkan penyakit osteoporosis (tulang rapuh).
✔ Memulihkan kekejangan, kebas – kebas, sakit tulang belakang dan simpul biawak (bagus untuk ibu mengandung).
✔ Meringankan stress – mengelakkan gejala mudah meradang dan murung.
✔ Menstabilkan tekanan darah bagi memastikan tekanan darah berada pada tahap normal.
✔ Meringankan sakit ketika haid. (Kelancaran saraf dan pengecutan otot memerlukan kalsium yang mencukupi. Dengan kalsium yang cukup, kita tak mudah senggugut, retensi air).
✔ Membekalkan tenaga, sesuai untuk meraka yang sibuk dengan urusan seharian atau bekerja.
✔ Membantu masalah gastrik.
✔ Membantu dalam pengurusan badan.
✔ Membantu dalam proses pembakaran lemak.
✔ Membantu dalam mengatasi sembelit.
✔ Merendahkan kandungan fosfat bagi mereka yang mengidap penyakit buah pinggan kronik.

Siapa yang memerlukan Ostematrix?

1 Ibu hamil
2 Ibu menyusu (turut membantu dalam penghasilan susu)
3 Orang yang tak suka minum susu
4 Orang tua
5 Orang yang kerap sakit pinggang, sakit lutut, dan sendi.
6 Orang yang selalu kebas kaki dan tangan
7 Orang yang selalu outstation dan perjalanan jauh
8 Orang yang pentingkan kesihatan

kredit : 1 2




 * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, pembelian dan konsultasi percuma.

Harga mampu milik. Sama-sama kita berkongsi kebaikan dan kesihatan.

Nurzhinan Mohd Yunus | Shaklee Independent Distributot [ID : 1085116]
SMS | WHATSAPP 0135707812 | PM FB :Vitamin Cantek Sihat

 



Tuesday, January 21, 2014

TIPS PEMAKANAN YANG SIHAT DAN BETUL SEMASA MENGANDUNG

BISMILLAH.



1. Makan pelbagai jenis makanan dan jangan hanya banyak makan karbohidrat sahaja jika terasa lapar. Anda tidak digalakkan terlalu banyak makan makanan proses seperti kek, roti putih, biskut, mee segera, kuih-muih, mee, mee hoon, jajan, kerepek dan sebagainya kerana ianya tidak mengandungi zat-zat yang secukupnya.Makanlah nasi dengan sayur atau ulam dan lauk seperti telur, ikan, ayam atau daging.

2. Makanlah sayuran jenis berdaun hijau seperti bayam, kangkung, sawi dan sebaginya patut dimakan selalu untuk mencegah masalah sembelit disamping membantu mendapatkan zat besi yang ama penting untuk ibu mengandung. Sayuran berdaun hijau mengandungi zat asid folik dan zat besi yang penting untuk proses membina sel-sel darah merah dan mengelakkan masalah anaemia atau kekurangan hemoglobin darah. Kekacang seperti kacang kuda, kacang hitam, kacang merah juga mengandungi zat ini. Zat asid folik juga boleh mencegah masalah kecacatan tulang belakang atau spina bifida pada bayi.


3. Makanlah makanan yang kaya dengan serat seperti roti gandum penuh, oat, beras perang, sayur-sayuran, buah-buahan untuk mengelakkan kegemukan melampau dan juga melawaskan buang air besar.

4. Anda juga digalakkan mengambil susu atau apa-apa produk tenusu seperti dadih, yogurt atau sebagainya untuk membekalkan zat kalsium yang diperlukan untuk pertumbuhan tulang bayi dalam kandungan. Susu juga mengandungi protein yang baik. Kadar RDA untuk kalsium sehari adalah 1000mg hingga 1300mg untuk ibu-ibu mengandung dan yang menyusukan anak. Sumber kalsium yang lain adalah keju, sayuran berdaun hijau, brokoli, bayam, makanan laut, ikan bilis dan kekacang. Pengambilan vitamin D juga amat penting untuk memastikan kalsium yang diambil diserap sepenuhnya. Vitamin D boleh didapati dengan mendedahkan kulit pada cahaya matahari setiap pagi dan juga melalui suplemen atau makanan yang ditambah dengan vitamin D seperti susu, telur dan ikan.

5. Makanlah banyak buah-buahan pelbagai jenis seperti buah mangga, betik, jambu, pisang, tembikai, epal, limau, oren, tembikai susu, pear, anggur, buah naga dan pelbagai jenis buah lagi mengikut kesukaan anda. Buah-buahan amat kaya dengan semua jenis vitamin seperti vitamin C, B kompleks, mineral seperti magnesium,zink, kalium dan sebagainya. Keperluan Vitamin C bertambah semasa mengandung untuk keperluan ibu dan bayi dalam kandungan. Makan buah-buahan kering seperti kismis, kurma, buah tin, apricot dan lain-lain juga digalakkan. Buah kurma adalah amat baik untuk ibu mengandung dan digalakkan diambil dengan susu.


6. Pemakanan yang tinggi dengan zat Vitamin A seperti lobak merah, keledek, labu, bayam, apricot, mangga, betik dan sebagainya juga amat penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan yang sihat.




7. Ibu-ibu mengandung juga digalakkan mengambil supplemen mutivitamin, vitamin C, vitamin E, Omega 3 sebagai zat makanan tambahan semasa mengandung untuk memenuhi keperluan zat-zat surih yang kekurangan dalam pemakanan seharian. Tetapi pemakanan sihat setiap hari adalah amat penting dijaga dan diteruskan walaupun anda mengambil pil-pil suplemen.

kredit: Dr. Norman

Berminat untuk mengetahui supplement2 Shaklee yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Mengandung lihat di SINI ^_^


Nurzhinan Mohd Yunus | Shaklee Independent Distributot [ID : 1085116]
SMS | WHATSAPP 0135707812 | PM FB : Vitamin Cantek Sihat





Supplement Shaklee untuk Ibu Hamil / Mengandung | Testimoni


Apa kata Dr Norman: 
“Ibu-ibu mengandung juga digalakkan mengambil supplemen mutivitamin, vitamin C, vitamin E, Omega 3 sebagai zat makanan tambahan semasa mengandung untuk memenuhi keperluan zat-zat surih yang kekurangan dalam pemakanan seharian. Tetapi pemakanan sihat setiap hari adalah amat penting dijaga dan diteruskan walaupun anda mengambil pil-pil suplemen.”


Apa pula kata Dr Hamid Arshad tentang pengambilan supplement ketika hamil..
" Pemakanan yang sihat, seimbang dan betul semasa mengandung adalah sangat penting. Sepanjang tempoh kehamilan, bayi dalam kandungan memerlukan banyak zat dan nutrisi untuk pertumbuhan dan tumbesaran bayi. Sepanjang kehamilan, si ibu akan mengalami berbagai masalah seperti cepat letih, lesu, penat, lenguh sendi, cepat mengantuk dan etc.. Ada juga ibu-ibu yang tak mampu bergerak seperti biasa kerana beban muatan bayi dalam kandungan. Jadi, pemakanan seharian akan mempengaruhi perkembangan dan kesihatan si ibu dan bayi dalam kandungan."





Cik Gee mencadangkan supplement Shaklee kerana ia lengkap dengan segala keperluan nutrisi yang diperlukan tubuh. ia juga semulajadi, selamat, berkesan, telah mendapat kelulusan KKM, halal dan telah melalui banyak ujian klinikal.

 
Vita-Lea Iron Formula – 1 biji sehari
Vita-Lea ialah multivitamin dan mineral yang lengkap. Ibu tak perlu mengambil obimin lagi sebab Vita-Lea kaya dengan iron (zat besi). Zat besi sangat diperlukan oleh ibu hamil dan ia tak dapat dipenuhi sepenuhnya melalui diet harian. Ibu hamil biasanya mudah pitam, pening atau masalah anemia. Anemia sangat berbahaya kepada ibu dan anak ketika bersalin kelak. Jadi, ibu yang hamil sangat digalakkan mengambil multivitamin.





Ostematrix – 4 biji sehari
Sebiji Ostematrix bersamaan dengan 250mg kalsium. Ostematrix ini lengkap dengan kalsium, magnesium dan vitamin D. Kadar RDA untuk kalsium bagi ibu mengandung adalah 1000mg – 1300mg kalsium sehari.

Kalsium perlu dalam membantu pertumbuhan tulang bayi dalam kandungan, membina sel dan pertumbuhan gigi. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelak kejang otot terutama bagi ibu hamil. Kalsium juga penting dalam menstabilkan kadar denyutan jantung dan tekanan darah tinggi. Magnesium pula membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan membantu menguatkannya. Vitamin D pula amat penting untuk merangsang penyerapan kalsium sepenuhnya.


Antara kesan kekurangan kalsium untuk ibu hamil:

-menjejaskan pertumbuhan bayi

-penyusutan jisim tulang

-kerosakan gigi ibu

Kenapa? Bayi tidak mendapat kalsium yang cukup, maka ia akan menarik kalsium dari tulang ibu untuk menguatkan bayi dan sebabkan ibu mudah terdedah dengan risiko osteoporosis bila tua kelak.



Vitamin C Plus 500 mg – 1 biji sehari
Semasa mengandung, ibu sangat memerlukan vitamin C untuk ibu sendiri dan juga bayi dalam kandungan. Vitamin C berperanan melindungi sel-sel penting dalam proses pembinaan kolagen untuk membina dan menguatkan tisu dalam badan, pertumbuhan gigi dan gusi yang sihat. Vitamin C juga dapat meningkatkan sistem imun tubuh dan membantu meningkatkan kadar penyerapan zat besi untuk membentuk hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

Tahukan anda, 1 biji vitamin C Shaklee sama dengan 7 setengah biji oren.Banyak kan? Berbaloi la dengan sebiji vitamin C diambil setiap hari.



Energizing Soy Protien, ESP – minum sekali atau 2 kali sehari
ESP kaya dengan protin yang berkualiti tinggi. Protin penting untuk pertumbuhan yang sihat dan baik. Protin juga dapat membantu membekalkan asid amino untuk pembentukan otot dan organ bayi. pengambilan protin harus cukup semasa hamil untuk membantu pengaliran darah ibu, pertumbuhan plasenta uterus dan penghasilan susu.

ESP penting dalam membantu membina semula sel-sel tisu baru, hormon dan enzim di dalam tubuh. Ibu hamil dan yang menyusukan anak sangat memerlukannya. ESP umpama pemberi tenaga segera kepada ibu yang kerap mengalami morning sickness teruk. 
 
OmegaGuard – 1 biji sehari
OmegaGuard ialah supplemen minyak ikan Omega 3 yang mengandungi asis lemak Omega 3 EPA dan DHA. Seprti kita tahu, DHA sangat penting dalam perkembangan otak dan mata bayi dalam kandungan. Bagi si ibu, ia dapat membantu mengawal paras kolestrol dan tekanan darah normal.


B Complex dengan Asid Folik– 1 biji sehari 
B-Complex Shaklee lengkap dengan 8 jenis vitamin B dan asid folik. vitamin B ini dapat membekal tenaga kepada ibu kerana ia akan menukar makanan kepada tenaga, terutama ibu yang mudah keletihan dan lesu. Ia juga dapat mencegah dan meredakan alahan ibu yang selalu loya dan muntah-muntah.

Asid folik sangat penting untuk membina tulang dan boleh mencegah masalah kecacatan tulang belakang atau spina bifida pada bayi. Ibu memerlukan sekurangnya 400 mg asid folik sehari. Pengambilan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum merancang untuk mengandung sehingga awal kehamilan. Masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro boleh berlaku pada awal kehamilan ketika janin baru terbentuk.



Jom kita lihat pengalaman ibu-ibu pula ..
















Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus


Shaklee Independent Distributor - ID 1085116


sms/whatsapp : 013-570 7812


FB Page : Ziana Beauty Shoppe



Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Sebarang pembelian produk Shaklee bakal mendapatkan khidmat nasihat. Sekiranya berminat menjadi Pengedar Sah Shaklee, boleh menghubungi saya untuk pendaftaran ahli Atau pergi terus ke mana-mana cawangan Shaklee, mendaftar di bawah ID Shaklee 1085116 dan anda bakal mendapat bimbingan daripada saya. 



Monday, January 20, 2014

SUPPLEMENT SHAKLEE untuk KULIT CANTIK : SEMULAJADI, BERKESAN & SELAMAT

BISMILLAH.


KECANTIKAN. Menjadi lumrah setiap orang untuk sentiasa kelihatan cantik dan menawan. Sebab tu kita dapat lihat lambakan produk2 kecantikan di pasaran. Tapi kita harus peka dengan bahan2 yang digunakan. Kadang2 ada sesetengah produk yang memberi kesan dengan yang begitu cepat, perkara ini harus kita ambil kira. Bukan kata produk2 tu tak elok, tapi kita harus tau bahan2 yang digunakan. Lambat ke cepat bukan persoalannya. yang penting ia selamat.



Kenapa mesti Shaklee? Sebab Shaklee dijamin selamat, berkesan, 100% semulajadi dan tiada bahan tiruan. dan SHAKLEE telah berada di pasaran lebih daripada 50 tahun.

Mari kita lihat dan ketahui khasiat dan kebaikan supplement SHAKLEE yang bertindak dari dalam menjadikan kulit licin, gebu, bebas dari jeragat, jerawat dan etc.

Fungsi2 supplement dalam Set Kulit Cantik Shaklee.
B-COMPLEX

-mengurangkan kedutan dan membaiki struktur kulit
-membaik pulih sel dan tisu yg telah rosak
-mempertingkatkan sistem pertahanan badan
-melindungi kulit dari sinaran UV
-melancarkan peredaran darah (satu faktor wajah nampak muda kerana perjalanan darah yang lancar)
-vitamin anti-stress/penenang
-pembekal tenaga kepada yang mudah letih atau lesu dengan menukar lemak,karbohidrat dan protien kepada tenaga

ESP

-dihasilkan dari kacang soya non-GMO yang berprotin tinggi
-membantu mengurangkan kesan parut dan jeragat
-menganjalkan dan menegangkan kulit
-membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang telah rosak dengan yang baru
-menyembuh luka dengan cepat
-membantu dalam penyerapan vitamin dengan lebih optimum

VITAMIN C

-merangsang dan mengasilkan kolagen dalam badan
-vitamin antioksidan yang melindungi kulit dari radikal bebas yang menyebabkan masalah kulit kering, melawan kanser, membuang bahan2 kimia berbahaya dari tubuh
-melambatkan proses penuaan (kedutan dan garisan halus)
-menyekat pembentukan pigmentasi, penyebab utama jeragat
-mencerahkan kulit jika mengambil vitamin C setiap hari

VITAMIN E
-membantu mengurangkan kesan parut dan jerawat di muka dan kulit
-membantu melambatkan proses penuaan
-membantu mencegah pigmentasi, penyebab utama jeragat
-membantu kesihatan rambut (cantik, lebat)
-vitamin antioksidan
-baik untuk kesihatan rambut

ALFALFA

-bertindak sebagai detoks semulajadi membuang segala toksin dari badan
-membantu masalah kewanitaan
-meneutralkan asid dalam badan


GLA COMPLEX
-memperlahankan penuaan dan memperbaiki gejala menopouse
-menjadikan kulit berseri dan sihat
-menstabilkan hormon
-vitamin antioksidan yang membantu meningkatkan sistem imun tubuh
- membaiki kulit dan otot wanita agar mendapat bentuk badan yang cantik secara berperingkat
-membantu masalah kesuburan wanita

COLLAGEN POWDER

-menggantikan dan merangsang kolagen dalam badan yang makin berkurang
-mengembalikan keanjalan kulit
-melembapkan kulit dan mengurangkan masalah kulit kering
-mengurangkan pigmentasi (penyebab utama jeragat)
-melambatkan tanda2 penuaan seperti mengurangkan garisan halus, mengecilkan liang roma, pori-pori 

VIVIX

-melambatkan penuaan pada tahap sellular
-meningkatkan sistem imun tubuh
-mencantikkan kulit, rambut dan kuku
-memelihara kesihatan secara pemyeluruh

ZINC COMPLEX

-disarankan untuk masalah kulit muka yang ada luka-luka akibat jerawat
-mempercepatkan pemulihan luka dalaman dan luaran
-membantu dalam pembentukan protin dan kolagen untuk pertumbuhan dan perkembangan kulit, kuku dan juga organ.
-membantu meningkatkan sistem imun

Dah tau fungsi2 setiap supplement kan, macam mana pulak nak pilih supplement dia?

Kat sini saya tunjukkan sekali pilihan Set Kulit Cantik Shaklee yang menjadi pilihan ramai. 










Pesanan lembut dari saya;
Pengambilan supplement Shaklee ni perlukan banyak bersabar. Bergantung kepada tubuh masing2. Cepat ke lambat. Tapi, yang penting SABAR + KONSISTENT. Minum air paling kurang 2-3 liter sehari.

Testimoni Set Kulit Cantik Shaklee boleh lihat di sini dan di sini











* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jika ada sebarang pertanyaan boleh menghubungi saya untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut berkenaan produk SHAKLEE dan setiap pembelian bakal mendapat HARGA ISTIMEWA..


Nurzhiana Mohd Yunus

Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

0135707812

FB Page: Ziana Beauty Shoppe