Showing posts with label Wanita. Show all posts
Showing posts with label Wanita. Show all posts

Thursday, August 10, 2017

10+1 Tips Penjagaan Vagina

Bagi kaum wanita penjagaan vagina sangat penting tertutama dari aspek kesihatan . 

Ok. Ni gee share 11 tips ringkas untuk panduan korang semua ok. Moga bermanfaat.


1- Pastikan bahagian luar alat kelamin sentiasa bersih dan kering.

2- Cuci alat kelamin dari depan ke belakang bagi mengelak pembiakan bakteria. 

3- Jika hendak menggunakan pencuci selain air,pastikan ia pencuci yang diformulasikan khas untuk alat kelamin.

4- Jangan mencuci alat kelamin dengan sabun atau gel mandian yang boleh menyebabkan kekeringan, iritasi kulit atau kegatalan.

5- Elak guna seluar jenis nilon atau yang terlalu ketat. Ini boleh menyebabkan kulit jadi berpeluh dan proses peredaran udara pada kulit tidak lancar skaligus menggalak pembiakan yis dan bakteria.





6- Pilih seluar dalam yang diperbuat daripada kain yang boleh serap peluh seperti kain kapas. 

7- Tukar seluar dalam setiap hari. Guna pantyliner jika ada masalah keputihan.

8- Jangan memancutkan air terus pada alat kelamin atau membersih bahagian dalam alat kelamin dengan jari kerana ini boleh menyingkirkan bakteria lactobacilli dari vagina dan mendedahkan vagina kepada bahan kimia yang menyebabkan iritasi kulit. 

9- Kerap menukar tuala wanita masa datang haid. Ini untuk tujuan keselesaan dan mengelak pembiakan kuman.

10- Bersihkan alat kelamin dengan air sebelum dan selepas menjalani hubungan seks.

11- Cuba membuang air kecil lebih kurang setengah jam selepas menjalani hubungan seks untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman pada pundi kencing. 


Sumber; Panduan Membelai Diri, Indah di Mata
Patonah Chai Choh 



× × ×



Suplemen untuk Wanita

Gee nak share satu suplemen ni iaitu ALFALFA COMPLEX SHAKLEE. Sebab Gee sendiri ada consume jugak. 





Antara 10 Kebaikan Afalfa Complex untuk wanita ialah;

•Memperbaiki & mengurangkan keputihan 
•Membuang angin dalam badan
•Membantu mudah awas sekaligus elak sembelit 
•Membantu merapatkan semula faraj
•Melancarkan pengeluaran darah nifas 
•Membantu percepatkan pemulihan & pengecutan rahim 
•Memperbanyakkan susu ibu 
•Menghangatkan hubungan suami isteri 
•Menegangkan payudara 
•Memberi kelegaan masa haid 


So korang yang teringin nak mencuba Alfalfa ni Gee sangat rekomen sebab sangat baik untuk kesihatan dalaman kita wanita tak kira yang dah kawin or belum kawin. Lagipula kan Alfalfa ni juga agen detox, so dia bantu singkir toksin dari badan kita! Best kan?







Hubungi gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.

Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

SMS/WhatsApp: 013-5707812

FB: Ziana Eunos

Terima Kasih Memilih Shaklee






Wednesday, May 17, 2017

Alfalfa Complex Jamu Moden Versi Shaklee

Assalamualaikum dan Hi korang semua ;)


Apa khabar semua? Moga semua sihat dan baik-baik saja yer. 


Entri kalini gee nak share satu suplemen Shaklee yang gee amik tiap hari. ALFALFA COMPLEX! Ada yang gelar Alfalfa ni sebagai Jamu Moden. Maybe sebab dia jenis telan je kot. Senang kan. Satu lagi semua orang boleh amik tak kira tua muda lelaki ke perempuan. 




Tapi kat sini gee nak share benefit ALFALFA COMPLEX untuk orang perempuan dulu. Jom kita baca sama-sama;


•Memperbaiki & mengurangkan keputihan 
•Membuang angin dalam badan
•Membantu mudah awas sekaligus elak sembelit 
•Membantu merapatkan semula faraj
•Melancarkan pengeluaran darah nifas 
•Membantu percepatkan pemulihan & pengecutan rahim 
•Memperbanyakkan susu ibu 
•Menghangatkan hubungan suami isteri 
•Menegangkan payudara 
•Memberi kelegaan masa haid 


So untuk korang yang teringin nak mencuba Alfalfa Complex ni Gee sangat rekomen sebab sangat sangat baik untuk kesihatan kita wanita tak kira yang dah kawin or belum. 













Hubungi Gee untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.


Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

SMS/WhatsApp: 013-5707812

FB: Ziana Eunos


Terima Kasih kerana memilih Shaklee!



Friday, February 17, 2017

10 Sebab Wanita Suka Alfalfa Shaklee


Assalamualaikum & hi ;))




Kacip Fatimah Moden? Jamu moden?

Ada macam2 gelaran customer bagi kat Alfalfa Complex Shaklee. Sebab kebaikan dia banyak beri manfaat untuk kita wanita. Even gee sendiri memang dah lama makan Alfalfa ni. 


10 Kebaikan Afalfa Complex untuk wanita2;

Memperbaiki & mengurangkan keputihan 
Membuang angin dalam badan
Membantu mudah awas sekaligus elak sembelit 
Membantu merapatkan semula faraj
Melancarkan pengeluaran darah nifas 
Membantu percepatkan pemulihan & pengecutan rahim 
Memperbanyakkan susu ibu 
Menghangatkan hubungan suami isteri 
Menegangkan payudara 
Memberi kelegaan masa haid 
Mengatasi masalah bau badan 













So korang yang teringin nak mencuba Alfalfa ni Gee sangat rekomen sebab sangat2 baik untuk kesihatan dalaman kita wanita tak kira yang dah kawin or belum kawin. Lagipula kan Alfalfa ni juga boleh detox, bantu singkir toksin dari badan kita! Best kan? Nak membuan pun lancar tau sebab ada fiber dalam dia. 


Dan berita baiknya untuk bulan Februari ni ada Promosi Alfalfa Complex, Beli 1 Percuma 1! Waaa... best kan?! Gee sendiri memang dah beli dah, amik botol pek besar yang 700biji terus tu senang. 

Alfalfa Complex Shaklee ni ada 2 Pek tau;

330 biji - biasa tahan dlm 1-2 bulan*
700 biji - biasa tahan 2-3 bulan*

*Tapi ni bergantung kepada berapa hiji korang makan sehari. Macam gee 10 biji sehari la ikut cadangan dia. 



.
Macam ni la rupa Alfalfa Shaklee




Hubungi gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.

Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

SMS/WhatsApp: 013-5707812

FB: Ziana Eunos

Terima Kasih kerana memilih Shaklee!




Friday, October 31, 2014

Tips Wanita: Kenali keputihan & Cara Merawat Keputihan #ShakleeEffect #21

Assalaualaikum dan selamat sejahtera


Keputihan normal bagi wanita dan ia seringkali berlaku. Ia merupakan lelehan lendir putih, jernih yang keluar dari faraj.


Keputihan berlaku mungkin disebabkan oleh perubahan hormon, stress, kesan mengambil ubatan atau penyakit dalaman. Menurut Dr Hamid Arshat pula, keputihan sering berlaku berpunca dari jangkitan kuman, bakteria, virus, kulat/fungus atau parasite.


Kenali keputihan anda normal atau tidak?? (kredit to Dr Zubaidi)


Keputihan biasa / normal
Berwarna jernih dan tak berbau serta tak gatal. Ia berlaku beberapa hari sebelum haid, semasa wanita sedang subur, semasa ghairah seks dan juga semasa hamil.


Keputihan berpenyakit
Berwarna putih kekuningan, kehijauan, dan kadang-kadang berdarah. Terlalu banyak keputihan yang keluar, berketul-ketul kecil, rasa gatal dan berbau. Keputihan jenis ini ada masanya boleh menyebabkan rasa sakit pada alat kelamin, rasa pedih serta bengkak pada faraj.


Keputihan berlaku akibat jangkitan kulat dan jika tidak dirawat dengan segera dan sebetulnya boleh merebak dan menyerang organ penting dalam badan seperti pangkal rahim / sistem peranakan dan kadang-kadang akan menyebabkan rasa sakit pada bahagian bawah abdomen.


Keputihan sebenarnya juga boleh menyebabkan kemandulan, keguguran, kematian bayi, pendarahan dan kesakitan dan ada masanya boleh menyebabkan kanser.


Cegah keputihan anda sekarang!
  • Jaga kebersihan miss V. Sentiasa membersihkan miss V.
  • Pastikan miss V sentiasa kering dan tidak lembap. Gunakan pakaian dalam kering dan dari jenis kain yang boleh menyerap.
  • Jika period, kerap menukar pad.
  • Jangan menggunakan pantyliner terlalu lama dan hanya guna apabila perlu.
  • Elakkan stress.
  • Kurangkan aktiviti yang boleh menyebabkan anda berpeluh dan kepanasan.
  • Sekiranya teruk segera berjumpa doktor anda!


*     *     *


Ada beberapa cadangan supplemen Shaklee untuk wanita yang ada masalah keputihan iaitu Alfalfa, Garlic dan GLA Complex.

Bersifat anti kulat. Ia mempunyai phytoesrogens yg berfungsi seperti kacip fatimah. Sangat membantu nemulihkan hubungan suami isteri dan bagus untuk mengembalikan keanjalan payudara wanita terutama yang sudah berkahwin.



Antibiotik semulajadi dan agen antikulat. Meningkatkan sistem imun tubuh dan membantu masalah keputihan wanita.


Membantu dengan cara mengelak kulat dari merebak. Juga sangat bagus dalam peningkatan kesuburan wanita. Menstabilkan hormon kerana hormon yang tak seimbang akan menyebabkan lendiran faraj terlalu banyak atau terlalu kering.



* Untuk ibu yang sedang mengandung tidak digalakkan mengambil Alfalfa dan GLA Complex sebolehnya mengambil Garlic dan Vitamin C.


-
-
-
-
-


Apa kata mereka yang mengamalkan supplemen Shaklee untuk mengatasi masalah keputihan??









Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus


Shaklee Independent Distributor - ID 1085116


sms/whatsapp : 013-570 7812


FB Page : Ziana Beauty Shoppe



Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Sebarang pembelian produk Shaklee bakal mendapatkan khidmat nasihat. Sekiranya berminat menjadi Pengedar Sah Shaklee, boleh menghubungi saya untuk pendaftaran ahli Atau pergi terus ke mana-mana cawangan Shaklee, mendaftar di bawah ID Shaklee 1085116 dan anda bakal mendapat bimbingan daripada saya.




Friday, September 19, 2014

Shaklee NutriWhite : 16 bahan utama untuk kulit lebih cantik, licin dan berseri


Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)

Set Penjagaan Kulit , NutriWhite berasaskan konsep kecantikan dengan gabungan alam semulajadi dan sains. Set penjagaan muka ini dihasilkan oleh pakar penjagaan kulit dan para saintis dari Jepun dan Amerika Syarikat. Selepas 3 tahun barulah produk ini dihasilkan. Bahan bahan aktif dan semulajadi daripada 16 nutrien botani daripada 16 buah negara.


Bahan bahan botani yang digunakan adalah paling tulen dan herba paling berkuasa bagi membantu mengurangkan penampilan melanin yang sedia ada untuk mewujudkan lebih putih, kulit lebih cerah dan bercahaya. Ringkasnya produk ini menjadikan muka lebih sihat dan bersih.





Bearberry - Meringkan, melegakan dan mengurangkan keradangan

Strawberry Begonia - Mencerahkan & pigmentasi

Mulberry - Mencegah kerosakan matahari dan melembap

Skullcap - Meringkan, mengurangkan karadangan dengan flavonoid

Pokok Bic - Meringkan, meningkatkan proses semulajadi dan melegakan kulit

Kacang Soya - Mencerahkan, melembutkan, melembap dan mengurangkan tompok





Aloe Vera - Melegakan, melembapkan dan keradangan

Rosemarry - Mengetatkan, merangsangkan dan mengurangkan keradangan

Mountain Arnica - Mengurangkan keradangan dengan flavones

Peony - Mencerahkan, melembapkan dan mengurangkan keradangan

Kudzu Leaf & Roots - Menegang dan mengurangkan keradangan dengan isoflavon






Linden - Menyuburkan dan menghidrat peringkar dalam

Marshmallow - Melembapkan dengan tanin

Rumpai Laut - Mengeluarkan, memelihara dan menegangkan

Alga Hijau - Menyahtoksin dan melembapkan

Cats Claw - Menegangkan dan menyegarkan dengan cotechin 
http://zianaeunos.blogspot.com/2014/11/testimoni-nutriwhite-shaklee.html

Inilah dia Set Penjagaan Kulit NutriWhite Shaklee ^_^ . Full set ada 7 item semuanya. KLIK GAMBAR untuk info dan testimoni pengguna.


Pekara paling ketara yang menyebabkan ia berbeza dengan produk lain ia tiada bau wangi. Natural. Itu tandanya produk ini tidak menggunakan bahan kimia.


Kelebihan Set Penjagaan Kulit NutriWhite Shaklee :
  • Memberi kelegaan pada kulit
  • Membantu mengawal keradangan kulit
  • Melembapkan kulit
  • Memelihara kulit daripada rosak
  • Menegangkan kulit
  • Menyegarkan kulit
  • Membuang toksin
  • Kulit makin cerah
  • Menyelesaikan masalah pigmentasi
  • Mengurangkan tompokan pada kulit


Siapa yang sesuai pakai Set Penjagaan Kulit NutriWhite Shaklee ini ?
  • Ia sesuai untuk kulit normal tiada masalah kulit berjerawat atau berminyak teruk.


Adakah perlu mengambil semua full set ?

Kalau ada bajet lebih boleh saja. Sebagai permulaan anda boleh mencuba Set Asas NutriWhite Shaklee.. baca di SINI.


Untuk kesan terbaik Cik G sarankan dengan pengambilan supplemen Shaklee sekali untuk tujuan penjagaan dari dalam dan Set Penjagaan Kulit NutriWhite untuk penjagaan luaran. Gabungan mantap! Pasti kesan pun mantap kan kan. Hehe





Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus


Shaklee Independent Distributor - ID 1085116


sms/whatsapp : 013-570 7812


FB Page : Ziana Beauty Shoppe



Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Sebarang pembelian produk Shaklee bakal mendapatkan khidmat nasihat. Sekiranya berminat menjadi Pengedar Sah Shaklee, boleh menghubungi saya untuk pendaftaran ahli Atau pergi terus ke mana-mana cawangan Shaklee, mendaftar di bawah ID Shaklee 1085116 dan anda bakal mendapat bimbingan daripada saya.

Friday, September 5, 2014

Kenapa Rahim Bengkak?

Assalamualaikum


Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit 'press conference'. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas.

Ok.
Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.

Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'.

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak?

Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569).

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan. 
- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.
Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?
- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.

3. Obesiti.

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4. Genetik

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.


Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal


Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.


So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Cadangan diet yang sesuai :

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.

2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.

4. Kawal berat badan

5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahimyang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :

1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.

2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc

3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.

4. Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.

6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

7. Green tea - powerful antioxidant

GLA boleh ke?

- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan randang dan membantu kestabilan hormon.
-GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbanding dari EPO.
-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua.

Take care of your health.

Wanita - Anda Istimewa

Luv,
Dr. Malinda.








Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus


Shaklee Independent Distributor - ID 1085116


sms/whatsapp : 0135707812


FB Page : Ziana Beauty Shoppe



Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Sebarang pembelian produk Shaklee bakal mendapatkan khidmat nasihat. Sekiranya berminat menjadi Pengedar Sah Shaklee, boleh menghubungi saya untuk pendaftaran ahli Atau pergi terus ke mana-mana cawangan Shaklee, mendaftar di bawah ID Shaklee 1085116 dan anda bakal mendapat bimbingan daripada saya.





Friday, May 2, 2014

Kenapa wanita mudah rasa letih dan lesu?

Assalamualaikum..


Letih lesu itulah yang kerap dialami golongan wanita. tugas wanita dari bangun pagi hingga ke malam tak berhenti terutama yang sudah berkahwin dan mempunyai anak-anak.. betapa mulianya wanita, ibu-ibu..
tak pernah mengeluh demi tangunggjawab.

ada juga sebab lain yang sebabkan wanita mudah letih dan lesu;




KEKURANGAN ZAT BESI (ANEMIA)
Kekurangan darah akibat kurang zat besi merupakan antara punca utama wanita merasa kelesuan. Ujian darah dapat menentukan sama ada anda kurang darah atau sebaliknya. Jika diketahui puncanya, pengambilan zat besi, Vitamin B12 dan asid folik dapat membantu.



MASALAH KELENJAR TIROID
Kelenjar tiroid di leher bertanggungjawab menghasilkan hormon yang mengatur selia pembakaran makanan kepada tenaga atau apa yang dikenali sebagai tahap metabolism. Jika kelenjar ini kurang menghasilkan hormonnya maka pembakaran tenaga badan adalah pada tahap yang rendah.




KURANG TIDUR
Sememangnya tidur yang mencukupi iaitu antara 6 hingga 8 jam sehari amat penting bagi mengelakkan mengantuk pada waktu siang. Dapatkan tidur yang secukupnya supaya badan kembali segar dan lebih bertenaga.





STRES DAN KEMURUNGAN
Wanita yang mengalami kemurungan didapati merasa letih 4 kali ganda daripada biasa. Stres juga boleh mengakibatkan seseorang itu sukar untuk tidur. Kedua-dua perkara ini saling berkait dan boleh meningkatkan lagi tahap kemurungan dan menjejaskan tahap kecergasan badan. Ubat penenang pula adakalanya menyebabkan anda lali dan tidak 100% segar. Kawal stres dan cuba elakkan kemurungan dengan melibatkan diri pada aktiviti yang membuatkan anda terhibur. 

kredit to http://nona.karangkraf.com







Nurzhinan Mohd Yunus | Shaklee Independent Distributor [ID : 1085116]

SMS WHATSAPP 0135707812 | FB : Ziana Beauty Shoppe