Thursday, August 10, 2017

10+1 Tips Penjagaan Vagina

Bagi kaum wanita penjagaan vagina sangat penting tertutama dari aspek kesihatan . 

Ok. Ni gee share 11 tips ringkas untuk panduan korang semua ok. Moga bermanfaat.


1- Pastikan bahagian luar alat kelamin sentiasa bersih dan kering.

2- Cuci alat kelamin dari depan ke belakang bagi mengelak pembiakan bakteria. 

3- Jika hendak menggunakan pencuci selain air,pastikan ia pencuci yang diformulasikan khas untuk alat kelamin.

4- Jangan mencuci alat kelamin dengan sabun atau gel mandian yang boleh menyebabkan kekeringan, iritasi kulit atau kegatalan.

5- Elak guna seluar jenis nilon atau yang terlalu ketat. Ini boleh menyebabkan kulit jadi berpeluh dan proses peredaran udara pada kulit tidak lancar skaligus menggalak pembiakan yis dan bakteria.





6- Pilih seluar dalam yang diperbuat daripada kain yang boleh serap peluh seperti kain kapas. 

7- Tukar seluar dalam setiap hari. Guna pantyliner jika ada masalah keputihan.

8- Jangan memancutkan air terus pada alat kelamin atau membersih bahagian dalam alat kelamin dengan jari kerana ini boleh menyingkirkan bakteria lactobacilli dari vagina dan mendedahkan vagina kepada bahan kimia yang menyebabkan iritasi kulit. 

9- Kerap menukar tuala wanita masa datang haid. Ini untuk tujuan keselesaan dan mengelak pembiakan kuman.

10- Bersihkan alat kelamin dengan air sebelum dan selepas menjalani hubungan seks.

11- Cuba membuang air kecil lebih kurang setengah jam selepas menjalani hubungan seks untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman pada pundi kencing. 


Sumber; Panduan Membelai Diri, Indah di Mata
Patonah Chai Choh 



× × ×



Suplemen untuk Wanita

Gee nak share satu suplemen ni iaitu ALFALFA COMPLEX SHAKLEE. Sebab Gee sendiri ada consume jugak. 





Antara 10 Kebaikan Afalfa Complex untuk wanita ialah;

•Memperbaiki & mengurangkan keputihan 
•Membuang angin dalam badan
•Membantu mudah awas sekaligus elak sembelit 
•Membantu merapatkan semula faraj
•Melancarkan pengeluaran darah nifas 
•Membantu percepatkan pemulihan & pengecutan rahim 
•Memperbanyakkan susu ibu 
•Menghangatkan hubungan suami isteri 
•Menegangkan payudara 
•Memberi kelegaan masa haid 


So korang yang teringin nak mencuba Alfalfa ni Gee sangat rekomen sebab sangat baik untuk kesihatan dalaman kita wanita tak kira yang dah kawin or belum kawin. Lagipula kan Alfalfa ni juga agen detox, so dia bantu singkir toksin dari badan kita! Best kan?







Hubungi gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.

Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

SMS/WhatsApp: 013-5707812

FB: Ziana Eunos

Terima Kasih Memilih Shaklee